Senaste nummer

Tidskrifterna presenterar innehållet i varje nyutkommet nummer.

Innehåll Klass #2 2024
2024-06-09 I årets andra nummer av Klass kan vi bland annat läsa om ETC:s Johan Jenny Ehrenberg som berättar om hur klass, kamp, klimat och kön hör ihop, och om hur vi ska besegra farorna som alla till vänster om högerpressen står inför idag. Vi talar med serietecknaren Sofia Lucas om vad man vinner på att inte nöja sig med text när man vill nå fram med sina politiska budskap, och om hur viktigt det är att inte glömma humorn. • Vi beger oss till en arbetarlitteraturfestival i Florens, där arbetarnas kamp för att behålla jobbet sker samtidigt som litteraturen exponeras på olika scener i den bilfabrik där mässan har sin plats. • Numrets Skrivarskola har i detta nummer tema ”Experiment”. Vad händer när AI får skriva din berättelse? Vårt historiska porträtt denna gång handlar om den ”obotliga pessimisten”, författaren Folke Fridell, som i flera böcker bland annat gestaltade maktordningen i arbetslivet, något han själv fick uppleva redan som barn. • Vi talar med Linnea Garli, en av de medverkande författarna i antologin En viktlös skärva av tid i Gaza - en poetisk antologi till stöd för Palestina. Varför ska vi engagera oss i en konflikt som sker så långt borta? Och får vi som inte har en personlig koppling ens uttala oss? Antologin har samlat drygt 60 medverkande och många kan räknas som arbetarskrivare. • Vi träffar dessutom redaktörerna Anna Arvidsdotter och Marie Hållander mitt i arbetsprocessen av Föreningen Arbetarskrivares kommande antologi, liksom vi möter årets arbetarskrivarstipendiat Monica Anjefelt. • Dessutom i vanlig ordning: novell, tänkvärda essäer och bitska krönikor!»

Innehåll Akvarellen #2 2024
2024-06-02 Kära läsare och akvarellmålare! • Jockum Nordström är en av Skandinaviens mest kända samtida konstnärer, representerad på gallerier och museer världen över, men han är också författare och illustratör både till diktsamlingar och de populära barnböckerna om Sailor & Pekka. Maria Molin har träffat honom i ateljén i Stockholm inför hans kommande utställning på Bo Bjerggaard i Köpenhamn. • Ida Rödén låter Martin Ålund berätta om sina fantastiska akvareller från hans resor i Indien och Marianne Gross har skrivit en artikel om satirtecknaren Storm P., en dansk konstnär som ritade och målade för dagspressen, något vi tyvärr ser alltmer sällan. Jag har intervjuat Carina Köster som är NAS vice ordförande men också konstnär och en populär kursledare. Den intervjun är början på en serie reportage med medlemmarna som röstades in i styrelsen på årsmötet på Nordiska Akvarellmuseet, så vi ska lära känna dem lite bättre. • Tack vare Marianne Gross arbete finns nu alla NAS utgivna konstkataloger representerade i Det Kongelige Biblioteks arkiv i Köpenhamn. Det är fint att se hur NAS historia tas om hand och företräds på våra konst- och kulturinstitutioner. Akvarellen som material lever vidare och utvecklas hela tiden i olika riktningar, men det är gott att veta att historien finns där om man behöver lite inspiration! • Önskar er alla en riktigt fin sommar, fylld av måleri! ( Ledare Akvarellen #2 2024)»

Signum nr 4
Signum nr 4 2024-05-31 Ledare Magdalena Dahlborg: Var nyktra och vaksamma men inte rädda - I det här numret av Signum vill vi bidra till det gemensamma samtalet om AI och några av de frågor som uppstår i ljuset av de nya t...»

Våld ofta orsak till kvinnors hemlöshet, vår 2024
2024-05-28 </html> Om du följer SocialPolitik märker du säkert att arvsfondsprojektet Förnya det sociala reportaget gör avtryck på vår sajt. Den här veckan har vi haft besök av journaliststudenter från Jakobsbergs folkhögskola. Det blev fina samtal om erfarenheter av att leva i utsatthet, hur journalistik kan förändra och om lyckan att spela elbas. Besöket avslutades med annorlunda stadsvandringar. Här syns halva gruppen med stadsvandrare Tess. • I veckans nyhetsbrev hittar du också en recension av utställningen Ett nytt ljus och så får du tips om en sedan länge död japansk filmskapare som lever genom sina filmer. • Hoppas att du tycker SocialPolitiks texter är intressanta.»

Ukraina blickar framåt #10-11 2024
2024-05-21 Under de senaste två åren har Ukrainas författare, forskare, kritiker och konstnärer mobiliserat sig för att ge aktivt stöd till folket och armén. När den ryska propagandamaskinen gör sitt yttersta för att förneka och osynliggöra den ukrainska kulturen och dess historia återvänder folket till litteraturen och konsten för att finna ny styrka. 20TAL har arbetat med detta 160 sidor tjocka nummer, »Ukraina blickar framåt«, sedan våren 2022. Det utkommer tio år efter vårt första stora nummer om Ukrainas litteratur och kultur, ett mångårigt projekt som just blev färdigt när Ryssland började sitt krig mot Ukraina. Vårt nya nummer, del två, är den mest omfattande introduktionen till Ukrainas litteratur på svenska, med översättningar av Susanna Witt, Nils Håkanson, Olena Jansson, Britt-Marie Ingdén-Ringselle, Sofia Uggla, Ida Börjel och Mikael Nydahl.»

Det svenska sångarundret #2 2024
2024-05-17 Innebörden i rubriken än känd sedan länge och nu har den förstärkts ytterligare under vintern. I det här vårnumret intervjuas vår internationellt verksamma sopran Christina Nilsson av frilansjournalisten Åsa Nilsson. Christina Nilsson slog igenom som Aida på Kungliga Operan 2018 och sedan dess har hon gestaltat den etiopiska prinsessan på en mängd europeiska operascener. Just nu är hon aktuell med Elisabeth i Tannhäuser i Frankfurt. Vi recenserar uppsättningen i vårt nästa nummer. I sommar debuterar hon vid Wagnerfestspelen i Bayreuth och i mars 2025 väntar hennes Metropolitandebut som Aida. En annan av våra yngre sopraner, Åsa Jäger, gjorde nyligen en dundrade succé som Senta i Den flygande holländaren på Göteborgsoperan. Det blev hennes svenska genombrott efter att med stor framgång ha sjungit Brünnhilde i Valkyrian och Siegfried i tyska Coburg. Nu i maj ska hon sjunga Brünnhilde i Valkyrian med Kent Nagano i Elbphilharmonie i Hamburg och vid Dresdner Musikfestspiele. Det kan bli hennes stora internationella genombrott. Senta verkar bli aktuell igen för Jäger, då i Tyskland ... (från ledaren Opera #2 2024)»

Innehåll Med andra ord #118
2024-05-14 Jennifer Hayashida om att översätta Sara Lidmans Hjotronlandet till engelska, om trådar mellan bondska och pidgin, om makt och språk, centrum och periferi. • Hans-Jacob Nilsson intervjuas om sin nyöversättning av George Eliots Middlemarch. • Carin Bartosch Edström om ordvitsar och kulturella konnotationer vid översättandet av Asterix. • Axel Englund lyssnar in vokalljuden när han översätter den allra första kompletta Dylan Thomas diktsamlingen som ges ut på svenska. • Rebecka Kärde har läst Emily Wilsons nyskapande tolkning av Homeros Illiaden. • Claes Wahlin om att härmas - om de luddiga gränserna mellan att skriva och att översätta i den engelska 1600-talslitteraturen. • Torbjörn Wahlstedt letar rim och referenser som lirar med Brechts chansoner. • John Swedenmark har läst Tova Gerges nyöversättning av Shakespeares Sonetter.»

Photography on Edge #102-103 2024
2024-05-13 The published history of photography has long been motivated by a number of key principles: innovation and originality, authorship and nationality, chronology and medium specificity, technical excellence and aesthetic achievement. The folios [in OEI #102-103] offer an alternative way to regard this history. They comprise a series of repetitious fragments drawn more or less arbitrarily from across various photographic practices and genres. In every case, these folios present a photography on edge: tense, nervous, unsure of itself—at least when compared to the self-certainty we encounter in most histories of this medium. • A photography on edge is a photography that escapes the usual definitions. […] One thing is for sure: if they are to be included in future histories of photography, then we will need to set aside our prejudices and presumptions and learn to say what we see, and not just see what we already know how to say.” • Geoffrey Batchen in OEI #102-103: Photography on Edge»

Innehåll Haimdagar – Sokenmagasin för alle tidars liv #1-2 2024
2024-05-10 Puttar u pirrvittar • Var och när utvecklades koggen fram? - Knappast i Lybeck! • Brandsyn 1691 • Tunnbindare • Butiksvaror 1683 • Fortsatt jordbrukardagbok - de besvärliga krigstidsåren 1940 och 1943, Richard Magne • Bro galge i bruk på 1630-talet • Visbys åtagande i hanseaternas krig mot Waldemar • Swertingska vikarian - hur och när? • Kägelspel på Hall år 1686 • Tvåmanspärk gav bråk 1686 • Frikyrklighetens uppgång och nedgång • Tilldragelse på kuttern Iris 1916 • Anders R Js konstbok»

Ljus i mörkret #1 2024
2024-05-02 Vintern har varit lång och mörk. Krigen, alla civila som dödats och så en demokratiutveckling som dessutom går bakåt. I genomsnitt är den tillbaka på 1986 års nivå, enligt forskningsinstitutet V-dems siffror från 2023. I värsta fall blir konsekvensen av allt stirrande ned i mörkret att man inte längre ser alla dem som kämpar för förändring. Som alla de tusentals människor som, trots riskerna, vågade sig ut på gatorna i Moskva för att ta farväl vid oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs begravning. 2024 GÅR MER än hälften av världens befolkning till val. I vissa länder innebär det mest ett spel för gallerierna, vilket i skrivande stund tycks ha orsakat ett historiskt lågt valdeltagande i Iran. I andra länder kan valutgången avgöra om demokratin ... (ur ledaren #1 2024)»

Gränssnitt #3-4 2023
2024-05-02 Ett gränssnitt är den mekanism som gör det möjligt för oss att interagera med någonting som annars skulle förbli utom räckhåll. Vanligtvis används ordet för mobilernas och datorernas skärmar och tangentbord, som i det här numret diskuteras av författarna Agri Ismaïl och Julia Ravanis, neurovetaren Johan Agorelius, samt en gigarbetande Alice Berggren som prövar att producera träningsdata för olika AI. • Men det finns flera andra viktiga gränssnitt. Lina Wolff tar sig in i huvudet på en mördare med hjälp av det litterära skrivandet. Johanne Lykke Naderehvandi ser tonårsflickors outsägliga inre i ljuset av deras poltergeists. Johan Söderberg följer ett gäng medicinhackare som försöker demokratisera tillgången till läkemedel. Och så den allra sista intervjun med den ryska poeten och regimkritikern Lev Rubinstein, som avbröts av hans tragiska dödsfall.»


Nästa sida »
rss 0.91 för Tidskrift.nu: Senaste nummer

Annons:

Senaste nummer:

2024-06-09
KLASS 2 2024

2024-06-02
Akvarellen 2 2024

2024-05-31
Signum 4

2024-05-28
SocialPolitik Maj 2024

2024-05-21
20TAL 10-11 2024

2024-05-17
Opera 2 2024

2024-05-14
Med andra ord 118 2024

2024-05-13
OEI 102-103 2024

2024-05-10
Haimdagar 1-2 2024

2024-05-02
Fjärde Världen 1 2024
Glänta 3-4 2023
Amnesty Press 1 2024

2024-04-29
Konstperspektiv 2
Tidig Musik 1 2024

2024-04-26
Signum 3
Nio-Fem 1 2024

2024-04-05
Populär Astronomi 1 2024

2024-03-17
Medusa 1 2024

2024-03-16
Hjärnstorm 154-155 2023

2024-03-09
Akvarellen 1 2024

2024-03-08
Signum 2

2024-03-07
Opera 1 2024

2024-03-03
Parnass 1 2024

2024-02-19
Konstperspektiv 1

2024-02-05
Amnesty Press 4 2023

2024-01-27
Divan 3-4 2023

2024-01-26
Signum 1

2024-01-25
Haimdagar 1-2 2024
Karavan 4 2023
Med andra ord 117 2023

2024-01-20
Tidig Musik 4 2023

2024-01-15
Hjärnstorm 152-153 2023

2024-01-10
Utställningskritik 5 2023

2024-01-03
Medusa 4 2023

2024-01-02
Parnass 4 2023

2023-12-29
Akvarellen 4 2023

2023-12-13
Fjärde Världen 4 2023

2023-12-12
Populär Astronomi 4 2023

2023-12-08
Signum 8

2023-11-29
Opera 5 2023

2023-11-18
Amnesty Press 3 2023

2023-11-16
Teatertidningen 4 2023

2023-11-12
Med andra ord 116 2023

2023-11-08
20TAL 9 2023

2023-11-01
Utställningskritik 4 2023

2023-10-27
Signum 7
Karavan 3 2023

2023-10-25
Nio-Fem 2 2023

2023-10-24
Konstperspektiv 4

2023-10-16
Lyrikvännen 4-5 2023

Äldre resuméer